Συνολικές προβολές σελίδας

23 Απριλίου 2013

Ο Φάρος της Κρανάης



postcard
άποψις του Φάρου
La ville et le phare
εκδότης Π. Καλονάρος

Στην άκρη της Κρανάης, στο Μαραθονήσι, στο Νησάκι  της Ωραίας Ελένης και του Πάρι ο άσπρος οκταγωνικός φάρος που μεταφέρει στις μέρες μας την αίσθηση άλλων, διαφορετικών, μακρυνών εποχών.

Λευκός,  ψηλός, μαρμάρινος, ξεπροβάλλει από τα βράχια & το πράσινο και προβάλλεται στο γαλάζιο Λακωνικό πέλαγος. Στέκει εκεί από το 1859 σύμφωνα με την επιτοίχια επιγραφή του.

Ορθογώνιο οικοδόμημα, στην ανατολική πλευρά του οποίου ενσωματώνεται ο οκταγωνικός πύργος. Για τη δόμηση του έχει χρησιμοποιηθεί λαξευμένη μαρμαρόπετρα από το Νύμφιο της Μάνης και μάλιστα  "εν ξηρώ" με τα δομικά στοιχεία να δένουν μεταξύ τους με κονιάματα και όχι με  μεταλλικούς συνδέσμου, σε ισόδομο σύστημα τοιχοποιίας.

Το ισόγειο οικοδόμημα έχει συμμετρική διάταξη ανοιγμάτων και χρησίμευε ως βοηθητικός χώρος για τους φαροφύλακες. Ο ψηλός πύργος έχει πέντε εσωτερικά πατώματα, σε καθένα από τα οποία ανοίγουν ορθογώνιας διατομής παράθυρα, όπου ανεβαίνει κανείς με εσωτερική κυκλική σπειροειδή σκάλα σε 93 σφηνοειδείς μαρμάρινες βαθμίδες. Ο τελευταίος όροφος απολήγει σε εξώστη με φουρούσια στις ακμές του πύργου και σιδερένια κιγκλιδώματα. Ως κεφαλή, στην κορυφή του πύργου επικαθόταν διώροφος μεταλλικός κλωβός με το φωτοστάσιο.

Το ύψος του άσπρου οκταγωνικού του πύργου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα. Πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο. Εξέπεμπε φως λευκό σταθερό (55') εναλλάσσον προς αναλαμπή (5") εξ υπαμοιβής, λευκή και σταθερά, γεωγραφικής ακτινοβολίας 15 ναυτικών μιλίων.

Κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο ο φάρος έμεινε σβηστός μέχρι το 1945 όταν το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού φαρικού δικτύου να τον επισκεύασει. Tον Απρίλιο του 1949, η Διεύθυνση Φάρων μετέτρεψε το φάρο από επιτηρούμενο σε ανεπιτήρητο (ασετυλίνης) με αυτόματο πυρσό αναλαμπών («οπτικόν» Chance 800 m/m, αγγλικής κατασκευής), με εστιακό ύψος 25 μέτρων και η εμβέλεια 9 ναυτικά μίλια. Πλέον βρίσκεται σε ηλεκτρική - ηλεκτρονική διαρκή λειτουργία.

Το 1989 δόθηκε η άδεια να διαμορφωθεί το Ναυτικό Μουσείο της Μάνης στο ισόγειο του φάρου και να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής στον περιβάλλοντα χώρο και στο παρακείμενο κτίριο συνοδείας. Ο πύργος του φάρου προβλέφθηκε να παραμείνει στη χρήση του Γ.Ε.Ν..

φωτογραφία 2012
από Βασίλειο Πουλημενάκο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου